Zadanie - Wersja do druku +- ADM Doradztwo Transportowe (http://www.transport-lublin.pl/forum) +-- Dział: FORUM (http://www.transport-lublin.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Forum ADR (http://www.transport-lublin.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Zadanie (/showthread.php?tid=130) |
Zadanie - Piotrrr - 02-28-2018 Zamieszczam jedno zadanie (może dla nie których stare) ale chciałbym je przeanalizować z Wami ponieważ mam kilka pytań proszę o sugestie i podpowiedzi. Firma „Pirofor” Białystok chce nadać do przewozu 13000 litrów preparatu do czyszczenia przewodów kanalizacyjnych „Kret” charakteryzującego się następującymi właściwościami: temperatura wrzenia wynosi 35º C, a temperatura zapłonu 10º C i wywołuje martwicę skóry po czasie narażenia 40 minut. Ta sama firma ma zamiar przewieźć 12000 kg preparatu nieorganicznego stałego do usuwania kamienia kotłowego „Purus”, charakteryzującego się następującymi właściwościami: działaniem żrącym wywołującym martwicę skóry po czasie narażenia 50 minut oraz ulega samonagrzewaniu które przechodzi w samozapalenie w temperaturze 140º C. Produkty mają być dostarczone do firmy „OMEGA” Poznań. Odbiorca wymaga,aby przyjąć sposób przewozu w cysternie. Do każdego produktu określ: a) Numer UN, prawidłową nazwę przewozową, klasę, grupę pakowania oraz kod klasyfikacyjny b) dla każdego z podanych powyżej produktów, podaj kod cysterny spełniającej najniższy dopuszczalny poziom wymagań konstrukcyjnych c)Który z powyższych produktów może być przewożony w cysternie o kodzie L21DH d)Odbiorca wymaga aby produkty były dostarczone w jednej jednostce transportowej
e) Sporządź dokument przewozowy dla przewożonych materiałów niebezpiecznych f) wymień pozostałe wymagane przepisami ADR dokumenty, które powinny znajdować się w pojeździe podczas przewozu, g)Zakładając,że przewóz jest realizowany w cysternie odejmowalnej wykonanej 15czerwca 2003roku podaj czy na tabliczce znamionowej lub cysternie jest wymagane naniesienie inforamcji dotyczącej
Rozwiązanie Dane: Towar „Kret” 13000 litrów, Temp. wrzenia 35º C, Temp. Zapłonu 10º C, klasa 3 I PG martwica skóry 40 min. klasa 8 II PG Zgodnie z właściwościami tego materiał przyporządkowujemy go na podstawie tabeli 2.2.3.1.3 do klasy 3 I grupy pakowania. Posiada on również właściwości dla klasy 8 II grupy pakowania. Na podstawie tabeli pierwszeństwa zagrożeń 2.1.3.10 przyporządkowujemy go do klasy 3(8) I PG Zgodnie z wykazem pozycji zbiorczych 2.2.3.3 przyporządkowuje produktu do UN 2924 Dane: 12000 kg Nieorganiczny stały S4 Martwica skóry = 50 min, klasa 8 II PG samonagrzewnie i samozapalnie w tem.140º C, SC 4 Zgodnie z właściwościami tego materiał przyporządkowujemy go na podstawie 2.2.42.1.8 do klasy 4 II grupy pakowania. Posiada on również właściwości dla klasy 8 II grupy pakowania. Na podstawie tabeli pierwszeństwa zagrożeń 2.1.3.10 przyporządkowujemy go do klasy 4(8) II PG Zgodnie z wykazem pozycji zbiorczych 2.2.42.3 przyporządkowuje produktu do UN 3192 A) UN 2924 MATERIAŁ ZAPALNY ŻRĄCY I.N.0.,3(8),I,(C/E) ,FC UN3192 MATERIAŁ SAMONAGRZEWAJĄCY SIĘ STAŁY ŻRĄCY NIEORGANICZNY, 4.2(8),II,(D/E), SC4 Jeśli tutaj popełniłem błąd to ciąg dalszy zadania jest źle. Dlatego proszę o wskazówki czy dobrze sklasyfikowałem te dwa produkty. Wtedy będę mógł wrzucić ciąg dalszy zadania do konsultacji. Mam jeszcze jedno pytanie związane z kodem klasyfikacyjnym jak powinien prawidłowo być zapisany czy moja forma jest poprawna? RE: Zadanie - Administrator - 02-28-2018 O.K. To niejasne: do klasy 4(8) II PG RE: Zadanie - Piotrrr - 03-01-2018 B) Zgodnie z Tabelą A działu 3.2 kolumna 12 kod cysterny spełniającej najniższy dopuszczalny poziom wymagań konstrukcyjnych to L10CH natomiast dla UN 3192 to SGAN C) Zgodnie z 4.3.4.1.2 zastosowaniem racjonalnym cystern możemy tylko załadować UN 2924 do cysterny o kodzie L21DH. D) Załadunek na jednostkę transportową o sztywnej zabudowie w opakowania zewnętrzne zgodnie z instrukcją pakowania P001 oraz P002 Oznakowanie jednostki transportowej z przodu i z tyłu tablicami barwy pomarańczowej zgodnie z 5.3.2.1.1 E) DP.........z dnia..... UN 2924 MATERIAŁ ZAPALNY ŻRĄCY I.N.0.,3(8),I,(C/E) 13000 litrów, UN3192 MATERIAŁ SAMONAGRZEWAJĄCY SIĘ STAŁY ŻRĄCY NIEORGANICZNY, 4(8),II,(D/E) 12000 kg, Nadawca: „Pirofor” Białystok, Odbiorca: „Omega” Białystok, F)Zgodnie z 8.1.2 -dokument przewozowy5.4.1, - instrukcje pisemne określone w 5.4.3 - dokumenty tożsamości wszystkich członków załogi pojazdu zgodnie z 1.10.1.4. - zaświadczenie o przeszkoleniu kierowcy określone w 8.2.1; G) Tutaj nie jestem w 100% pewien czy konkretnie o to chodzi Zgodnie z tabelą z 6.8.2.6.1 nazwa użytkownika/właściciela oraz kod cysterny wykonanej 15 czerwca 2003 roku nie musi posiadać takich informacji na tabliczce znamionowej bądź cysternie. RE: Zadanie - Administrator - 03-02-2018 Całkowite poplątanie z pomieszaniem. RE: Zadanie - Piotrrr - 03-04-2018 Mh..Wcale mnie to nie dziwi no ale może trochę więcej konkretów? RE: Zadanie - Administrator - 03-04-2018 Moim zdaniem zadanie jest źle ułożone. |