![]() |
Egzamin DGSA - Wersja do druku +- ADM Doradztwo Transportowe (http://www.transport-lublin.pl/forum) +-- Dział: FORUM (http://www.transport-lublin.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Forum ADR (http://www.transport-lublin.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Egzamin DGSA (/showthread.php?tid=124) |
RE: Egzamin DGSA - Piotrrr - 12-23-2017 (12-22-2017, 07:00 PM)Administrator napisał(a): Pytania podobne do tych z ostatniego egzaminu w Warszawie i trochę innych: RE: Egzamin DGSA - Administrator - 12-23-2017 Prawidłowo rozwiązane pytania: 1, 2, 3, 6, 7 RE: Egzamin DGSA - Piotrrr - 12-23-2017 W pytaniu nr 4 wahalem się i faktycznie chyba powinno być 1,1,0. Nnatomiast pytanie nr 5 powinny być oznakowane najwyższym zagrożeniem czyli w tym przypadku 1.6 czyli odp.: 0,1,0. A co do pytania nr 8 to sugerowałem się tym że w drugiej pozycji kodu cysterny stoi minimalna wartość ciśnienia obliczenioweg. Nie za bardzo leży mi to ostatnie pytanie proszę o jakąś wskazówkę. RE: Egzamin DGSA - Administrator - 12-24-2017 pytanie 4: 0 1 0. Ciśnienie próbne MEGC (C333BH) musi wynosić co najmniej 1,5 ciśnienia roboczego, czyli robocze może wynosić maksymalnie 2/3 próbnego. RE: Egzamin DGSA - Administrator - 12-25-2017 Nowa seria pytań: 9. Nalepki ostrzegawcze powinny być umieszczane na dwóch przeciwległych bokach: A. Każdego DPPL B. Każdego opakowania dużego C. Sztuki przesyłki z materiałem promieniotwórczym innej niż wyłączona 10. Pojazd przewożący 15 ton odpadów medycznych powinien być wyposażony w: A. Co najmniej dwie gaśnice o zawartości minimum 12 kg proszku gaśniczego B. Co najmniej jedną gaśnicę zawierającą minimum 2 kg proszku C. Łopatę i maski ucieczkowe dla każdego członka załogi 11. Dokument przewozowy podczas przewozu odpadów medycznych luzem powinien zawierać: A. Ilość przewożonego materiału B. Nazwisko i numer telefonu osoby odpowiedzialnej za dany przewóz C. Nazwę i adres odbiorcy 12. Sztuka przesyłki powinna być oznakowana nazwą oraz adresem nadawcy lub odbiorcy podczas przewozu towarów zaliczonych do klasy: A. 7 B. 6.1 C. 1 i 7 13. Maksymalna masa brutto, gdy przekracza 50 kg, powinna być podana na sztuce przesyłki z towarem zaliczonym do klasy: A. 7 B. 1 C. 1 i 7 14. Kopia dokumentu przewozowego powinna być przechowywana: A. Tylko przez nadawcę B. Tylko przez przewoźnika C. Przez okres co najmniej 3 miesięcy 15. Każdy DPPL: A. Powinien być badany co 2,5 roku B. Jeżeli zawiera towar niebezpieczny jest uważany za sztukę przesyłki C. Jeżeli jest stalowy, cylindryczny i ma pojemność 3 m. sześć jest równoznaczny z cysterną przenośną 16. Cysterna o kodzie L10DH: A. Nie może posiadać zaworów podciśnieniowych B. Charakteryzuje się ciśnieniem roboczym wynoszącym 10 bar C. Jest przeznaczona do materiałów w postaci ciekłej 17. Aerozol może być zaopatrzony w nalepki nr: A. 2.3 + 2.1 B. 2.1 + 6.1 C. 2.2 + 5.1 + 6.1 + 8 RE: Egzamin DGSA - Piotrrr - 12-26-2017 (12-25-2017, 05:03 PM)Administrator napisał(a): Nowa seria pytań: RE: Egzamin DGSA - Administrator - 12-27-2017 Nieprawidłowo rozwiązane pytania: 9, 10 i 15 RE: Egzamin DGSA - Piotrrr - 12-27-2017 (12-27-2017, 04:34 AM)Administrator napisał(a): Nieprawidłowo rozwiązane pytania: 9, 10 i 15 Więc tak co do pytania nr 9 byłem nie pewny i teraz mam nadzieję poprawą odp. do tego pytania jest 0,1,1. Jeżeli chodzi o pytanie nr 10 to przeoczyłem jedną kolumnę (4) w tabeli z działu 8.1.4.1 która mówi rónież o minimalnych ilościach co najmniej 2 kg zatem odp.: to 1,1,0 Natomias pytanie nr 15 wydaje mi się iż popełniłem błąd w pierszym punkcie i poprawna odpowiedź powinna być : 0,1,0 RE: Egzamin DGSA - Administrator - 12-27-2017 Pytanie 10 dotyczy materiałów klasy 6.2, gdzie wszystkie (tylko 4 numery UN) mają przepis S3 z 8.5 RE: Egzamin DGSA - Administrator - 12-28-2017 Kolejna porcja pytań: 18. Jeżeli pojazd EXIII jest zaopatrzony w nalepki nr 1.4, to może przewozić towary zaliczone do podklasy: A. 1.5 B. 1.6 C. 1.4 19. Jeżeli pojazd EXIII jest zaopatrzony w nalepki nr 1.3, to może przewozić towary zaliczone do podklasy: A. 1.1 B. 1.6 C. 1.4 20. Materiały wybuchowe odczulone ciekłe są zaliczone do klasy: A. 3 B. 4.1 C. 1 21. Materiały wybuchowe odczulone stałe są zaliczone do klasy: A. 3 B. 4.1 C. 1 22. Materiały wybuchowe odczulone są zaliczone do klasy: A. 3 B. 4.1 C. 1 23. Materiały zagrażające środowisku mogą należeć do klasy: A. Wyłącznie 9 B. 3 C. 6.1 24. Artykuły spożywcze: A. Nigdy nie podlegają pod ADR B. Niektóre podlegają pod przepisy ADR C. Podlegają pod przepisy ADR, gdy są to napoje silnie gazowane 25. Cysterny przenośne powinny być przewożone pojazdami FL, gdy: A. Mają pojemność 3 m. sześć. i zawierają gazy palne B. Zawierają benzynę silnikową i mają pojemność przekraczającą 3000 litrów C. Zawierają nadtlenek organiczny i mają pojemność ponad 3000 litrów 26. Cysterny przenośne powinny być przewożone pojazdami FL, gdy: A. Mają pojemność ponad 3 m. sześć. i zawierają gaz które jest trujący i palny B. Zawierają benzynę silnikową i mają pojemność przekraczająca 3000 litrów C. Zawierają materiał polimeryzujący i mają pojemność ponad 3000 litrów 27. Bębny z tworzywa sztucznego mogą być używane do pakowania towarów niebezpiecznych: A. 15 lat w przypadku niektórych materiałów zakaźnych B. Maksymalnie 2 lata dla niektórych materiałów niebezpiecznych C. 5 lat dla kwasu solnego, jeżeli właściwa władza nie postanowiła inaczej 28. MEGC powinien być przewożony pojazdem FL, gdy: A. Zawiera propan, ma pojemność 3000 litrów, a w pojeździe przewożonych jest 6 sztuk B. Napełniony jest gazem trującym, a jego pojemność wynosi 6000 litrów C. Gdy jest próżny po wodorze i ma pojemność 3500 litrów 29. MEGC certyfikowany znakiem UN powinien być przewożony pojazdem FL, gdy: A. Zawiera tlenek węgla sprężony, ma pojemność 3000 litrów, a w pojeździe przewożone są 4 sztuki B. Gdy jest próżny po gazie palnym i ma pojemność ponad 3 m. sześć C. Ma pojemność 7000 litrów i zawiera tlen sprężony |